søndag 12. oktober 2008

Ettersøk etter skadet elg


Under elgjakta hender det at elgen som er påskutt ikke blir liggende på skuddplassen, etter at dyret er påskudd. Jegeren må se hva han skyter på, han bør også før skuddet se, at det er ren skuddbane,og at det ikke er skog/kvist mellom han og dyret. Legg merke til hva slags dyr det er, som blir påskudd og i hvilken retning det drar etter skuddet. HUSK: skudd skal sendes mot lunge/hjerte. Dersom elgen forlater skuddplassen må jegeren få med seg hvilken skuddreaksjon det var i dyret, falt det, reiste det seg på forføttene, eller krøk seg sammen i skuddet.
Jegeren må merke av sin post hvor dyret ble skutt fra. Han må også merke av hvor dyret stod under påskytingen. Deretter skal han kontakte jaktleder og be om, at godkjent hund kommer til skuddstedet, sammen med jaktleder. Eventuelt varsle godkjent ettersøkshund.
Skuddplassen undersøkes av jaktleder/hundefører i samråd. Se etter blod, hår, beinsplinter, og skade på busker i området.
Det er særdeles viktig, at ingen legger etter elgen i sporet og prøver å leke hund. Hele jaktlaget/nabojaktlaget skal ikke undersøke skuddstedet.
Før hunden settes på sporet skal det gå opp mot en time. Dette for at lukten av elgen skal legge seg, og at elgen kan få ro i sårleie når den legger seg. ELgen vil da stivne, og kanskje forbli i sårleie.
Når jegeren går sporet etter det påskutte dyret med godkjent hund , må førereren ta det med ro og la hunden utrede sporet.... Se etter sportegn, som sprikende klauver og blod. Husk at spisshundene også bruker overvær av dyrene.
Henvisning: Åke Sjøstrøm m. fl. Etterssøk av skadet vilt, gitt ut på Landbruksforlaget.
God jakt og så får vi håpe dere slipper ettersøk.

Ingen kommentarer: